Lancia-Abarth LC1 Sport Spider

De Lancia-Abarth LC1 heeft een topsnelheid van 350 km/u en behaalt in 1982 drie raceoverwinningen en drie polepositions.

Het jaar 1982 was een overgangsjaar in het Wereldkampioenschap langeafstandsraces. Een nieuwe klasse, groep C, werd ingevoerd maar de ‘oude’ groep 6 auto’s mochten nog meedoen aan de races. Er waren echter twee voorwaarden: alleen groep C auto’s kwamen in aanmerking voor het merkenkampioenschap en alle auto’s moesten voldoen aan de reglementen voor wat betreft brandstofverbruik.

Rijders kwamen wel in aanmerking voor hun ‘eigen’ kampioenschap. In korte tijd en met een minimaal budget produceerde Lancia de LC1 met zijn relatief kleine 1,4 liter viercilinder turbomotor van 450 pk. In 1982 worden drie raceoverwinningen behaald en drie pole positions, een onvoorstelbare prestatie. De auto is aerodynamisch zeer efficiĆ«nt en heeft een topsnelheid van 350 km/u.

Bekende LC1-coureurs zijn Riccardo Patrese, Michele Alboreto en Alessandro Nannini. In 1983 wordt de LC1 vervangen door de LC2, die volledig aan de Groep C-eisen voldoet.

Wat is er meer te zien? Exposities