4.7 uit 5 op Google
0

Peugeot Type 31 5-HP Duc

Een auto met een echt Nederlandse, zelfs Haagse historie. Het is namelijk in Den Haag dat de zakenlieden Jacob Verweij en Barend Lugard in 1898 de eerste vertegenwoordiging van Peugeot in Nederland vestigen.

Verweij & Lugard blijkt een succesvolle onderneming. In 1900 zijn in Nederland iets meer dan honderd auto’s geregistreerd, waarvan veertien Peugeots.

Eén van de door Verweij & Lugard geïmporteerde automobielen is deze kleine Peugeot tweezitter, een Type 31 met gloeibuisontsteking. In juni 1900 wordt de auto afgeleverd aan Jonkheer Storm de Grave uit Voorburg.

Hoewel het model drie jaar in productie is, van 1899 tot 1902, zijn er slechts zeven exemplaren gebouwd. De auto rijdt op een mengsel van petroleum en alcohol, wat in die tijd bij de drogist gehaald kan worden.

Deze Peugeot staat in 1928 als historische blikvanger op de AutoRAI in Amsterdam. Verweij en Lugard hebben dan het Peugeot-importeurschap al niet meer. Als echte ondernemers zoeken zij telkens wat nieuws en houden zich rond 1910 al meer en meer bezig met de opkomende vliegtuig-industrie. Zij zijn onder meer de grondleggers van de latere vliegbasis Soesterberg.

0

Uw mandje is leeg