4.8 uit 5 op Google
Open van dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00u
0
Welkom Maak hieronder uw keuze

Gemaakt om te shockeren

Een bizarre verschijning, deze Brooke ‘Swan Car’. Het is dan ook het idee van een excentriek persoon, Robert Nicholl ‘Scotty’ Matthewson. Deze welgestelde Schot woont begin twintigste eeuw in Calcutta, de hoofdstad van wat dan nog Brits-Indië heet, later India. Matthewson wil met zijn auto de plaatselijke elite shockeren. En dat lukt.

Een opvallende verschijning

De eerste deelname aan het verkeer van Calcutta leidde tot krantenkoppen: “Vrouwen begonnen te gillen” en “Het op straat lopende vee stoof in alle richtingen uiteen”. En dan te bedenken dat het verkeer in Calcutta in die tijd toen al heel druk en rommelig was. De reactie van de autoriteiten was voorspelbaar en de Swan Car mocht niet meer op straat verschijnen.

Een kunstwerk op wielen

Het uiterlijk was dat van een zwaan, waarschijnlijk geïnspireerd door het Swan Park in Calcutta, waar Matthewson woonde. De accessoires van de auto zijn even bijzonder als het uiterlijk van dit kunstwerk op wielen. In het bijzonder de mogelijkheid om heet water uit de snavel van de zwaan te spuiten en borstels om de banden schoon te maken.

De Maharadja van Nabha

Matthewson besloot zijn auto te verkopen. Een koper werd gevonden in de persoon van de Maharadja van Nabha. Na een conflict met het naastgelegen vorstendom werd deze Maharadja gedwongen af te treden. Zijn zoon, toen 9 jaar oud, volgde hem op. Voor deze zoon werd een Baby Swan gebouwd, welke een twee-eenheid vormt met de Swan Car.

Ontmoet de Swan Car

De auto’s werden nog maar zelden gebruikt en in de jaren tachtig werd een gedeelte van het wagenpark van de Maharadja van Nabha verkocht, waaronder de roemruchte Swan Car. Beide auto’s zijn door het Louwman Museum verworven en onderworpen aan een zeer uitvoerige restauratie.

Ervaar dit meesterwerk van dichtbij

Wacht geen moment langer om dit meesterwerk in het echt te zien. Plan je bezoek aan het Louwman Museum!

 

Koop je tickets

Ontmoet ook de andere meesterwerken

Bekijk de Talbot

Ontmoet ook de andere meesterwerken

Bekijk de Pegaso

Ontmoet ook de andere meesterwerken

Bekijk de Spyker
0

Uw mandje is leeg