4.8 uit 5 op Google
Open van dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00u
0
Welkom Maak hieronder uw keuze

Beter dan een ring.

Het verhaal van de Rolls Royce.

“Ze is werkelijk betoverend, Charles.” “Dank je, John. Ze is de belichaming van jullie mysterieuze liefde.”

De zon streelt neer over de oprijlaan van het landgoed van Beaulieu. Baron John Walter Edward Scott-Montagu van Beaulieu, bekend als Lord Montagu en zijn geliefde vriend en begaafd beeldhouwer Charles Robinson Sykes, bewonderen het fonkelende zilveren beeldje op de neus van John’s Rolls-Royce Silver Ghost. Charles is trots. Hij heeft het speciaal voor John ontworpen.

De mannen zijn niet alleen. Van achter een gordijn van het statige kantoor gluurt John’s secretaresse, Elly Thornton. Het is alweer 8 jaar geleden, 1902, dat haar brandende verlangen door hem is beantwoord. Misschien juist omdat het een geheime en onmogelijke liefde is, lijkt de vlam alleen maar vuriger te worden.

Maar John kan niet met haar trouwen. Ze is immers ver beneden zijn stand. En hij is al getrouwd. Maar het is goed zo. Dit beeldje is beter dan een ring. Pronkend op de neus van een Rolls-Royce. Met een wijsvinger op de lippen. Ssssstttt… Niemand mag het weten. Terwijl iedereen het kan zien.

Het is het idee van Charles, om juist de geheime liefde als mascotte te gebruiken. “Ik noem het The Whisper,” legt hij aan John uit, “En Claude Johnson van Rolls-Royce wil vanaf 1911 alle Rolls-Royces voorzien van een soortgelijk beeld. Hij vroeg mij het te ontwerpen. Hij vindt de trend dat iedereen een mascotte op zijn auto wil wel vleiend, maar riskant. Hij wil voorkomen dat er straks een verzilverd varken op de grille staat.” grinnikt Charles.

Als redacteur van The Car Illustrated is John meteen nieuwsgierig: “Wat wil Johnson dan?” Charles opent zijn armen en vouwt ze naar achteren. “Hij wil iets met Nikè van Samothrake, dat beeld uit het Louvre. Het moet de spirit hebben van snelheid en stilte, zonder de trillingen, van een mysterieuze krachtbron in een prachtig levend buitengewoon gracieus wezen.”

“Klinkt als Elly,” grapt John en kijkt naar het kantoorraam. Elly voelt zich betrapt en wendt haar blozende wangen een andere kant op. “Het wórdt Elly,” zegt Charles. “Vrouwelijk. Gevleugeld. Ik noem het The Spirit of Speed. En niemand zal weten dat het Elly is.”

Johns ogen fonkelen net als het beeldje. “Dat blijft ons geheim…” fluistert hij.

En zo gebeurt het. Zo is het symbool voor Rolls-Royce ontstaan.

Charles verandert nog één keer de naam. The Spirit of Speed wordt The Spirit of Ecstasy.

John en Elly blijven smoorverliefd. In 1915 gaan ze met de SS Persia op reis richting India. Maar de geheime relatie wordt op gruwelijke wijze beëindigd ter hoogte van Kreta. Een Duitse torpedo brengt de SS Persia tot zinken. John kan zichzelf redden met een vlot. Maar Elly Thornton is er niet meer. Toch leeft ze voort. Op de neus van elke Rolls-Royce. De neus van een geheime liefde.

Wordt vervolgd.

0

Uw mandje is leeg