4.7 uit 5 op Google
0

Daimler 6-HP Twin Cylinder Six-Seat Brake

Al ziet hij er wat primitief uit, deze Engelse Daimler uit 1897 is tot 1924 regelmatig gebruikt. Dat zegt wat over de degelijkheid.

Bijzonder aan deze auto, die nog in originele staat verkeert, is dat hij nog een stuurhendel en gloeibuisontsteking heeft. Daimler biedt namelijk later de mogelijkheid deze te laten vervangen door modernere onderdelen als een stuurwiel en een elektrische ontsteking, iets waar veel eigenaren gebruik van maken.

Een ‘brake’ of ‘shooting brake’ (jachtwagen) is een koetswerkvorm waarbij de achterste banken in lengterichting zijn geplaatst. Ook de in Nederland bekende janplezier heeft een dergelijke bankenopstelling.

Daimler is het oudste Engelse automerk en deze 6-HP tweecilinder dateert uit het eerste jaar dat de fabriek auto’s maakt. Het is daarmee zowel een van de oudste nog bestaande Daimlers als een van de oudste Engelse auto’s. Frederick Simms koopt in 1891 de patenten op de Duitse Daimler-motoren om deze in Engeland te fabriceren en te verkopen voor inbouw in boten en auto’s. Vier jaar later wordt het bedrijf van Simms overgenomen door Harry Lawson, die in 1896 de Daimler Motor Company opricht en het jaar daarna zijn eerste auto op de markt brengt.

0

Uw mandje is leeg