4.7 uit 5 op Google
0

Marmon Sixteen Lebaron Convertible Coupe

In Nederland rijden in de jaren dertig twee Marmon Sixteens rond; dit is de enige die overgebleven is.

De zeldzame auto, waarvan slechts 390 exemplaren zijn vervaardigd, is volledig ongerestaureerd en tevens de meest originele Marmon ter wereld.

Hij is met de hand gelakt en op de portieren zijn nog de initialen van de eigenaar te zien. De schijnwerper midden op de bumper draait mee met het stuur. Van het andere Nederlandse exemplaar resteert slechts de imposante achtliter motor met zestien cilinders.

Bijzonder is dat deze Marmon is ontworpen door een 19-jarige student, Walter Dorwin Teague jr., zoon van de beroemde industrieel ontwerper Richard Teague. Walter weet zijn vader ervan te overtuigen dat hij de auto kan ontwerpen en tekent dit en andere koetswerken in de uren dat hij vrij is van school. Carrosseriebouwer LeBaron realiseert veel van zijn ontwerpen, waaronder deze.

In technisch opzicht is de Marmon Sixteen zeer geavanceerd, mede dankzij het feit dat vrijwel de gehele motor van aluminium is. De motor heeft zo veel koppel dat de auto in de hoogste versnelling vanuit stilstand kan optrekken en vervolgens kan dooraccelereren tot 160 km/u. Toch wordt de zestiencilinder de zwanenzang van het merk: de fabriek sluit in 1933.

0

Uw mandje is leeg