4.7 uit 5 op Google
0

Ford Model T Touring Car

Er zijn bibliotheken volgeschreven over dit ene type auto. Sommigen omschrijven de Ford Model T, ook wel bekend als de T-Ford, zelfs als ‘dé auto van de twintigste eeuw’.

Van 1908 tot 1927 worden er ruim vijftien miljoen T-Fords gemaakt dankzij het feit dat hij vanaf 1913 als eerste auto ter wereld aan de lopende band wordt geproduceerd. Volgens maker Henry Ford is de T-Ford “verkrijgbaar in alle kleuren, mits het maar zwart is”. Dat heeft te maken met de droging van de lak; zwart droogt het snelst en dat beperkt dus productietijd en -kosten. Een bekende koosnaam van de T-Ford is ‘Tin Lizzy’ (‘Blikken Liesje’).

Deze Model T toerwagen met gecapitonneerde bekleding is nog een vroeg type met koperen radiateur en lampen. De Ford is voorzien van diverse, destijds op bestelling leverbare accessoires zoals speciale vering en dito remmen. Bovendien heeft dit exemplaar naast de gebruikelijke tweeversnellingsbak een hoge en een lage gearing, een soort terreinversnelling die ingeschakeld kan worden met een aparte hendel. Er zijn nu dus vier versnellingen vooruit, plus één achteruit.

0

Uw mandje is leeg