4.7 uit 5 op Google
0

Hotchkiss AM 80 Veth Cabriolet

Franse auto, Engelse naam, Nederlandse carrosserie. Het ingetogen, tweedeurs koetswerk van deze auto is afkomstig van de – nog steeds bestaande – Arnhemse carrosseriebouwer Veth.

Toch gaat de meeste aandacht bij deze auto uit naar de veerkrachtige, rubberen voorbumper, overigens ook van Nederlands fabrikaat. Hij is van het merk Overman en kan een aanrijding tot 40 km/u absorberen. Sommige verzekeringsmaatschappijen leveren in die tijd premiekorting aan auto-eigenaren die een dergelijke bumper laten monteren. Hierbij moet opgemerkt worden dat bumpers op auto’s nog geen gemeengoed zijn in die tijd.

De Amerikaan Benjamin Hotchkiss richt in 1867 een wapenfabriek op in de buurt van Parijs, in St.-Denis. De zaken gaan echter niet goed en in 1903 besluit hij auto’s te gaan bouwen. Het beeldmerk met de twee gekruiste kanonnen grijpt terug op de oorsprong van de fabriek. Deze AM 80 met drieliter zescilinder motor is de auto die de naam van Hotchkiss definitief vestigt als producent van verfijnde motoren die grote prestaties leveren. De gebalanceerde krukas is zevenmaal gelagerd en trillinggedempt. In gemodificeerde vorm wordt de AM 80 gehandhaafd totdat de personenautoproductie van Hotchkiss in 1955 stopt.

0

Uw mandje is leeg