4.7 uit 5 op Google
0

Maserati 8C 3000

Deze Maserati is een van de slechts twee exemplaren die er in 1932 van deze tweezitter worden gemaakt, mede omdat het een overgangsmodel is naar de eenzits Grand Prix-racer, de 8CM.

Het is slechts een lichte verbranding die de legendarische coureur Sir Henry ‘Tim’ Birkin in 1933 tijdens de Grand Prix van Tripoli oploopt. Bij gebrek aan een goede monteur vult hij zelf de olie bij van zijn raceauto, deze Maserati 8C 3000, en raakt daarbij met zijn arm de gloeiend hete uitlaat. Hij verbijt zich, vervolgt zijn weg en wordt derde in de race. Aan de brandwond besteedt hij verder weinig aandacht, maar dit wordt hem fataal. De wond veroorzaakt bloedvergiftiging en Birkin overlijdt korte tijd daarna.

Birkin was tweevoudig Le Mans-winnaar (1929 en 1931) en een van de bekende ‘Bentley Boys’, een groep coureurs die eind jaren twintig, begin jaren dertig hoge ogen gooide met Bentley-racers.

Acteur, komiek en autoliefhebber Rowan Atkinson (‘Mr. Bean’) maakte in 1995 een televisiefilm over het leven van Birkin, getiteld ‘Full Throttle’.

Deze Maserati is een van de slechts twee exemplaren die er in 1932 van deze tweezitter worden gemaakt, mede omdat het een overgangsmodel is naar de eenzits Grand Prix-racer, de 8CM. De eerste wint in 1933 de Grand Prix van Frankrijk met de Italiaanse coureur Giuseppe Campari achter het stuur.

0

Uw mandje is leeg