Welke posterontwerper uit de jaren twintig had ooit durven vermoeden dat zijn werk aan de wand van een museum zou komen te hangen? In het Louwman Museum kunt u talrijke posters en andere zogenoemde automemorabilia bewonderen, vervaardigd door diverse prominente artiesten die talrijke merken afbeelden en aanprijzen.
Dankzij de verbeterde technologische mogelijkheden op het gebied van lithografie, de zgn. chromolithografie, kon er eind 19de eeuw drukwerk in grote oplagen worden gemaakt met gebruik van de basiskleuren groen, rood en blauw. Op deze manier kon het grote publiek bereikt worden.
De populariteit van reclameposters nam een grote vlucht toen de succesvolle Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha in 1895 middels een “aanplakbiljet” het optreden aankondigde van het toneelstuk “Gismonda”. De posters werden van de reclamezuilen gerukt en de aanplakkers werden zelfs omgekocht om deze afbeelding te bemachtigen.
De autofabrikanten konden, als producent van de nieuwste uitvinding die stond voor moderniteit en vooruitgang, natuurlijk niet achterblijven! Hetzelfde gold in zekere zin ook voor bijvoorbeeld organisatoren van autotentoonstellingen. Het grote publiek kon zich vergapen aan de verschillende merken, die men slechts van posters kende.
Op de posters van de automerken wordt meer een ‘lifestyle’ verkocht dan het product zelf. De dames waren net zo betoverend als een auto! Echter, sommige opdrachtgevers waren van mening de man geschikter was om de automobiel te promoten.
Praktisch alle autofabrikanten maakten gebruik van reclameposters als reclame-instrument omdat deze relatief snel en goedkoop konden worden gemaakt en daardoor massaal gebruikt konden worden om eigenlijk elke potentiële autokoper te bereiken. De posters werden vanaf het begin enthousiast ontvangen en worden tegenwoordig nog steeds gebruikt.
Plan jouw bezoek aan het museum van de automobiel. Je vindt het Louwman Museum op slechts 15 minuten van Den Haag Centraal Station.