4.8 uit 5 op Google
Open van dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00u
0
Welkom Maak hieronder uw keuze

De verbeelding van de prestatie

Het Louwman Museum exposeert een grote verscheidenheid aan kunstobjecten waaronder een groot aantal werken van Frederick Gordon Crosby (1885-1943), de fameuze illustrator van het Engelse blad The Autocar. Illustraties waren aantrekkelijker voor autobladen dan foto’s. Soms nam de tekenaar de artistieke vrijheid om de werkelijkheid enigszins te romantiseren. Kortom, de fantasie van de kijker kon op deze wijze worden geprikkeld.

De artiest als verslaggever

Hij had een enorm talent voor tekenen en werd in 1908 illustrator bij The Autocar. Het was de periode voor de doorbraak van de sportfotografie, en Gordon Crosby kon als geen ander de sfeer, het enthousiasme en de glamour rond auto’s en autoraces vastleggen op papier. Op zijn schilderijen lijkt het alsof je naast de artiest staat op het moment dat hij zijn eerste schetsen maakt, al is het onderwerp soms iets geromantiseerd weergegeven.

De romantiek van Gordon Crosby

Bijvoorbeeld Crosby’s impressie van de Grand Prix van Frankrijk in 1906. Het schilderij toont de rode wagen van de latere winnaar Ferenc Szisz, een Renault, in hevige strijd met de De Dietrich van Duray. Steenslag vliegt de kijker bij wijze van spreken om de oren! De winnaar had in werkelijkheid een voorsprong van 32 minuten op de rest van het deelnemersveld!

Een indrukwekkend tijdsbeeld

Uiteraard zijn er ook werken van Crosby die de, soms harde, realiteit weergeven. Zoals beelden uit autofabrieken, waar de werkomstandigheden erbarmelijk waren

Crosby had echter ook een humoristische kant; zo hangt in het Louwman Museum een aantal karikaturen van vooral in Engeland bekende coureurs. Veel van dezen hebben naam gemaakt op het circuit van Brooklands en zijn in de rest van Europa minder bekend.

Een tragisch einde

In 1943 kreeg het gezin een grote slag te verwerken toen hun jongste zoon omkwam in een luchtgevecht. Gordon Crosby kon deze klap niet verwerken en sloeg de hand aan zichzelf in dat jaar. Hij werd slechts 58 jaar.

Reserveer jouw tickets voor het Louwman Museum

Plan jouw bezoek aan het museum van de automobiel. Je vindt het Louwman Museum op slechts 15 minuten van Den Haag Centraal Station.

Koop je tickets

0

Uw mandje is leeg