4.8 uit 5 op Google
Open van dinsdag t/m zondag 10:00 - 17:00u
0
Welkom Maak hieronder uw keuze

De ultieme jongensdroom

In 1953 liet de sensationele Pegaso Z-102 van het Spaanse ENASA de bezoekers van de World Motor Sports Show in New York watertanden. Niet alleen vanwege het futuristische ontwerp, maar ook door zijn opvallende kleurstelling van geel met een groen interieur en rode zijvlakken op de banden trekt deze ultieme ‘showcar’ auto ieders aandacht.

Een futuristisch design

De lijnen van deze Pegaso zijn geïnspireerd op de destijds heersende hype rond UFO’s en vliegende schotels. De carrosserie omsluit als het ware het chassis. Bumpers ontbreken; in plaats daarvan zijn er rozetten met stootrubbers gemonteerd. Het meest bijzondere designkenmerk is echter de koepelvormige achterruit, vandaar de typeaanduiding Cúpula.

‘El Dominicano’

De Pegaso werd nog tijdens de show gekocht door generalissimo Rafael Trujillo, dictator van de Dominicaanse Republiek, en verdwijnt vervolgens langdurig in de schemering, waarin hij van zijn dak wordt ontdaan, van kleur veranderd en grondig wordt verwaarloosd. Sinds Trujillo’s eigenaarschap heeft deze Pegaso de bijnaam ‘El Dominicano’.

Een intensieve restauratie

In 2006 komt de Cupelo in het bezit van het Louwman Museum, hij was toen onderdeel van de Rosso Bianco Collection in Aschaffenburg. De auto heeft inmiddels weliswaar de karakteristieke koepel terug waaraan hij zijn naam dankt, maar is verder in deplorabele staat, vertelt Evert Louwman. Er volgt een intensieve restauratie, die tot 2015 zal duren.

Sportief Pookje

“Er is maar één Cupula gemaakt en we hadden voor de restauratie niet veel meer dan wat zwart-wit foto’s om ons op te baseren.”

– Evert Louwman

The Best of Show

De auto is net op tijd gereed voor het concours van Villa d’Este in Italië, waar de Pegaso onder meer de juryprijs voor het mooiste design in de wacht sleept. In 2016 neemt de Pegaso deel aan het Concours d’Elegance van Amelia Island. Op dit prestigieuze evenement wordt Pegaso door de internationale jury verkozen tot ‘Best of Show’.

Ervaar dit meesterwerk van dichtbij

Wacht geen moment langer om dit meesterwerk in het echt te zien. Plan je bezoek aan het Louwman Museum!

 

Koop je tickets

Ontmoet ook de andere meesterwerken

Ontmoet ook de andere meesterwerken

Ontmoet ook de andere meesterwerken

0

Uw mandje is leeg